Rasprava o Plutonu se vodi već godinama, ali se intenzivirala kada je prošlog leta astronom Majkl Braun objavio otkriće nebeskog objekta većeg od Plutona. Ovo nebesko telo imenovano je kao UB313 ili, kao mu je Majkl Braun je dao nadimak, Xena (Ksena) po ženi ratnici iz istoimene popularne TV serije.
Konačno, na međunarodnom skupu astronoma u Pragu 24. avgusta.2006.nakon nekoliko nedelja rasprave astronomi su odlučili su da se redefiniše pojam planete i u skladu sa tim Plutonu oduzme status planete, te da ga svrstaju u kategoriji 'patuljastih planeta'.
Prema predlogu nove definicije planete, planeta je 'nebesko telo koje ima toliku masu da mu vlastita gravitacija bude dovoljna za oblikovanje, tako da se može smatrati da je gotovo okruglog oblika, i koje kruži oko zvezde, a nije zvezda ni satelit druge planete'.
Koliko je nesuglasica bilo oko ove odluke govori podatak da je od 2.500 astronoma glasalo samo njih 300, koliko ih je ostalo poslednjeg dana. Oven Džindžerič, predsedavajući Komisije koja je sastavila prvi nacrt nove definicije planete, prema kojoj je Sunčev sistem ubuduće trebalo da ima 12 planeta, a ne osam, ukazao je na činjenicu da glasanje nije bilo regularno. Ovaj profesor sa Harvarda rekao je da je na početku skupa u Pragu bilo 2.700 stručnjaka, a da ih je na glasanju u četvrtak bilo prisutno samo deset odsto od tog broja. Alan Stern, vodeći naučnik misije američke NASA za Pluton, oštro je kritikovao ovu odluku i nazvao je 'uvredljivom'.
'To je užasna odluka. Nemoguće je odrediti liniju razgraničenja između patuljastih planeta i planeta. To je kao kada bismo iz nekih arbitražnih razloga proglasili da neki ljudi nisu ljudi, nego da 'pokazuju tendenciju življenja u grupama', rekao je Stern i dodao da je nova definicija planete nedosledna'.(BBC)
Bilo kako bilo, astronomi su konačno odlučili da oduzmu Plutonu status planete, pa se postavilo pitanje kako će to uticati na astrologiju? Da li to znači da će škorpioni biti najviše oštećeni? Ili možda će sada horoskopi izgledati drugačije ili pak biti drugačije tumačeni? Ovo su neka od pitanja koja su novinari postavljali astrolozima.
Svakako, da je Pluton otkriven u današnje vreme sigurno ne bi bilo svrstan u planete. Čak i kada je proglašen planetom, negudo nakon toga su počele rasprave, zbog njegove veličine, ekscentrične orbite ..itd.
Ali kako se sve koincidencije dešavaju sa razlogom i svrhom, Pluton se otkrio u pravo vreme da bi zadobio status planete. Događaji koji su korelirali sa njegovim otkrićem su potrdili da ni ime koje je 'slučajno' dobio ne po bogu podzemlja, već po liku iz crtaća Volta Diznija, sasvim opisuje (potvrđuju) njegovu 'plutonovsku' prirodu.

'Astronomi mogu odlučiti da ga više ne zovu planetom, ali važnost Plutona nikad neće isčeznuti' - kaže poznati Indijski astrolog Bejan Daruwala.
'Pluton je otkriven 13.06.1930. godine. I sve ove godine od tada je bio planeta. Iznenada astronomi su odlučili da više nije planeta. Ali Pluton će u astrologiji u idalje upravljati aktivnostima u podzemlju, kao što su terorizam, nasilje i konačno formiranje novog društva. Ako nazovemo sir drugim imenom, da li će to promeniti njegov ukus? Efekt Plutona će ostati isti'.
The Times of India, Pratiksha Thanki, 27 Aug, 2006

Opširnije o Plutonu možete pročitati u članku Julije Pintar na stranici sa članicima.