Na najvećoj astrološkoj konferenciji koja je održana u poslednjih 30 godina bilo gde u svetu, bilo je prisutno preko 1500 posetilaca, astrologa i studenata astrologije iz mnogih škola, kao i nešto više od 150 predavača širom sveta.

Na konferenciji je bilo predstavnika iz 48 zemalja širom sveta, a iz Srbije, Hrvatske i Slovenije je bilo dvanaestak predstavnika. Od predavača sa ovih prostora tu su bili Branka Stamenković i Aleksandar Imširagić, čija su predavanja izazvala interes kod mnogih astrologa i predavača.

Samo otvaranje konferencije bilo je prilično spektakularno, jer se sastojalo iz nekoliko delova, pri čemu je centralno mesto zauzela polučasovna video-prezentacija konferencije, predavača i različitih grana astrologije - što je urađeno na našem Kepler Institutu u Beogradu. Taj deo je bio toliko zapažen i uspešan da je aplauz bukvalno trajao svih pola sata tokom projekcije filma, da bi se nastavio još par minuta nakon završetka, pozdravljajući autore - Leu i Aleksandra.

Ostatak aktivnosti za koje je Kepler Institut bio zadužen bilo je vezano za snimanje svih 270 predavanja i 10 seminara koliko ih je na konferenciji bilo, kao i za pravljenje više od 5000 CD-ova sa tim predavanjima i njihovu prodaju, kao bi bile zadovoljene potrebe svih onih učesnika koji nisu bili u stanju da prisustvuju na predavajima. Naime, na ovoj konferenciji predavanja su se odrzavala u 15 sala istovremeno 4 puta dnevno tokom gotovo punih 5 dana trajanja konferencije, pa su učesnici mogli da se odluče da dnevno uživo prisustvuju na 4 različita predavanja, a ostala su mogli da naruče u okviru 'UAC recordings ' grupe koju je organizovao Kepler Institut i koju su činili sledećih 11 članova:

  • Lea i Aleksandar Imširagić (Beograd)
  • Zorica Ilievski (Novi Sad)
  • Zvezdana Pančić (Pula)
  • Zorana Stanojević (Beograd)
  • Cvetka Omladič (Ljubljana)
  • Mira Æosić (Dallas)
  • Aida Kupusović (Chicago)
  • Candace Chapin (Denver)
  • Nikola Milić (Novi Sad)
  • Zdenko Kovačić (Ljubljana)

Iako je posla oko snimanja bilo veoma mnogo, ceo tim je ovaj zadatak po ocenama ankete izveo krajnje profesionalno i kako su mnogi primetili - mnogo bolje nego što je to bio slučaj i na jednoj drugoj UAC konferenciji ranije. Kako je nama ovo bio prvi projekat ovakvog tipa - mi smo učinjenim efektom više nego zadovoljni, a Kepler Institut je posebno zahvalan svim članovima 'UAC recordings' tima na krajnjoj posvećenosti i predanosti poslu koji je često bio znato veći od prvobitno planiranog.

što se tiče predavanja na konferenciji, najposećenija predavanja su bila kod Roberta Henda (Robert Hand)- astrologa koji danas važi za najvećeg autoriteta u okviru antičke astrologije, zatim Alana Oukena (Alan Oken) - poznatog američkog astrologa koji već dugo godina vodi prilično veliku školu u Portugaliji, Noela Tila (Noel Tyl) - autora večeg broja bestselera u svetu astrologije, kao i Reja Merimana (Ray Merriman) koji je održao dva izuzetno zapažena predavanja o budućim berzanskim trendovima u svetu.

Svi oni koji su zainteresovani moći će da kupe ova predavanja preko UAC website-a i da ih dobiju u MP3 (download) ili na CD-u, što je ponuda koja će na UAC-ovom sajtu biti ponu?ena u toku ove sedmice.

U ponedeljak uveče (19.maja) uz svečanu večeru dodeljene su i Regulus nagrade, koje su u astrološkom svetu ravne 'Oskaru'. Regulus nagrade se dodeljuju tokom UAC konferencija (na otprilike svake 4 godine) za najveća dostignuća u astrologii po različitim kategorijama. Ove godine dodeljeno je 5 Regulus nagrada i to:

  1. Michael Munkasey (Majkl Munkezi) za postignuća u oblasti istraživanja, otkrića i inovacije
  2. Lee Lehman (Li Liman) za zasluge u polju obrazovanja
  3. Bernadette Brady (Bernadet Brejdi) za postignuća u okviru razvoja astrološke teorije i razumevanja
  4. Margie Herskovitz (Margi Herkovic) za zasluge u služenju astrološkoj zajednici
  5. Richard Tarnas (Ričard Tarnas) za zasluge u razvoju profesionalnog imidža.

Nakon desetodnevne aktivnosti u Denveru, naša grupa se razdvojila, pa su se neki odmah vratili kući, Zorana je otišla do Los Angeles-a, a grupa od 4 člana - koju su pored Lee i Aleksandra člinili još i Zorica i Cvetka - otišla je do Orlanda, Florida i zatim do Gainesvilla u posetu Avalon školi astrologije i čuvenoj astrološkoj software kompaniji 'Cosmic Patterns' - tvorcima Kepler Software-a i sada najnovijeg i najobimnijeg astrološkog programa na svetu - 'Sirius'. Fei i David Cochrane su bili ljubazni domaćini našoj grupi, pa smo zajedno proveli nekoliko dana u Gainesville-u i Orlandu, gde smo razgovarali o novim mogućnostima astroloških programa i svemu onome što je današnjem studentu astrologije i budućem obrazovanom astrologu potrebno u njegovoj svakodnevnoj praksi konsultacija i istraživanja.

Nakon boravka na Floridi - državi u simbolici Riba, naša grupa je obišla Washington D.C. - grad koji na svaki način predstavlja punu prirodu energije škorpiona i orla Aquile (koji ponovo potpada pod astrološku simboliku škorpiona), gde je obišla dobar deo značajnih mesta ovog sasvim posebnog grada, koji je izgrađen sa neobično mnogo inteligencije i simbolike na svakom koraku.

Konačno odredište grupe je ipak bio New York, grad predstavljen 28° Blizanaca, ne samo zato zbog Betelgeza - najveće zvezde iz konsgtelacije Oriona - već i zbog Polarne zvezde koja se nalazi na ovom stepenu, čineći tako New York istinskom svetskom prestonicom, oko koje se vrti čitav svet. U prilog tome ide i činjenica da je baš ovaj grad sedište Ujedinjenih Nacija i to upravo zbog njegove primarno naglašene kosmopolitske prirode u kome žive ljudi iz celog sveta.

U ovom svakako Blizanačkom gradu (nekadašnji simbol grada su i kule 'Blizankinje') sastali smo se sa tamšnjim predstavnikom 'UAC recordings-a' koji će u narednih nekoliko meseci raditi distribuciju svih CD narudžbina sa UAC-a putem website-a po celoj Americi. Tu smo našli i sa Zoranu, koja se upravo vratila sa zapadne obale Amerike i nastavila put sa nama do Beograda.

Sve u svemu, iskustva svih nas koji smo delimično učestvovali u organizaciji ovako velike konferencije, kao i svih ostalih koji su na konferenciji bili pristuni - je da je ovo istorijski astrološki skup koji je bio uspešan i dobar iz mnogo uglova - što je veoma lepo ispratila i tamošnja štampa.

Još jednom - Kepler Institut se zahvaljuje svim članovima našeg tima koji su učestvovali u ovom značajnom svetskom astrološkom projektu!